''Als je de zender een keer in je handen hebt gehad, dan ben je overstag,'' zei een radiografisch zeiler ooit tegen mij. Het is inmiddels vijftien jaar geleden dat hij deze voorspellende woorden uitsprak.

Door Eric van Staten


Het aantal uren dat ik de afgelopen jaren aan de waterkant heb doorgebracht, is ontelbaar.

Er gaat bijna geen week voorbij dat we niet radiografisch zeilen. We... zijn een mannetje of tien/vijftien radiografisch 'verslaafden' die zomer en winter, weer en wind, trotseren om met en vooral tegen elkaar te zeilen. Het is een gemengd gezelschap, qua leeftijd gemiddeld en daarboven, en met de meest uiteenlopende achtergronden. Van een arts, aannemer, gemeente-ambtenaar, verkoper tot zeilmaker.

Het zeilen met radiografische boten gebeurt wereldwijd en met de meest uiteenlopende modellen. Op allerlei plassen en meren en soms zelfs open water, wordt recreatief en in wedstrijdverband gezeild. Het is een laagdrempelige manier van zeilen. Je neemt je boot mee onder je arm naar de waterkant en zeilen maar. De keuze van het boottype is persoons- en budget afhankelijk. Je kunt het zo goedkoop of duur maken als jezelf wilt.

Instapmodel
Jarenlang was de Micro Magic in Nederland onder radiografische zeilers een populair instapmodel. Er zijn duizenden bootjes van dit type verkocht. Binnen ons clubje hebben we er allemaal een of meerdere. Helaas wordt de Micro Magic niet meer gemaakt en wordt het ook steeds lastiger om aan reserve-onderdelen te komen. Een belangrijke reden dat steeds meer zeilers de overstap maken naar de Dragon Force 65.
''De bootjes die rond de 200 euro kosten, zijn bijna niet aan te slepen,'' vertelt de bekende Regenboogzeiler Harry Amsterdam die in Sneek en omgeving een van de stuwende krachten is achter het DF-zeilen. ''Bestel er voor mij ook maar een en voor mij ook.'' Amsterdam heeft het afgelopen half jaar aan het regelen van boten bijna een onbezoldigde dagtaak. De vraag is zo groot dat zijn leverancier met regelmaat niet of tijdig niet kan leveren. ''We zitten in Sneek inmiddels al op zo'n 100 bootjes.''

Sneekweek

Trots is Harry dat het is gelukt om het radiografisch zeilen ook op het programma te krijgen van de afgelopen Sneekweek.Vanaf het startschip werden diverse races georganiseerd. Spannend voor de zeilers en leuk voor de toeschouwers die alles vanaf het starteiland konden volgen.

Succes

Wie aan radiografisch zeilen doet, is pottenkijkers overigens wel gewend. De miniatuur bootjes hebben op een of andere manier een aantrekkingskracht en roept bij de passerende leek altijd de vraag op ...zit er ook een motor in?
De beste manier om aan te tonen dat dit niet zo is, is om de vraagsteller een zender in de hand te drukken. Grote kans dat die een week later met een eigen boot aan de waterkant staat.

© 2006- Ned 240

website : RocketCake 5.2
Hosting by Vimmex