XL25 bouwplan (tekening)

XL25 Bouwplan (pdf)

Actieve XL25 zeilers in 2004

In september 2004 waren er 39 actieve XL25 zeilers waarvan 7 stuks in aanbouw en 4 in bestelling.De eerste bootjes waren gebouwd van Balsa hout later deed ook hier de kunsstof MagicPlastic zijn intrede


Een start tijdens de eerste wedstrijd
in loosdrecht in 1999
In 1999, ongeveer gelijktijdig met de Micro magic kwam de XL25 op de markt. Op de website XL25.nl wordt dit model als volgt omschreven:

De XL25 is een snel, eenvoudig te zeilen en competitief radiografisch bestuurbaar model zeiljacht. De vloot van deze klasse groeit sterk vanwege zijn kleinere en handelbare omvang:- weegt nog geen kilo, mast en zeilen zijn als een geheel te vervoeren en het geheel is op de fiets mee te nemen. De XL25 is klaar om te zeilen in 1 minuut, dankzij haar ongestaagde mast. Dit type tuigage wordt swing-rig of aero-rig genoemd. Kortom een zeer toegankelijke modelzeil klasse. Hierin onderscheidt de XL25 zich direct van de 1meter klasse, de marblehead, de k-klasse, de S75 en de 10-rater.


Barend-Jan Binkhorst destijds de motor achter de website en het zeilen met de XL25



De XL25 (Ned 66)

In het voorjaar van 2011 heb ik de Ned 66 (XL25) van Fred Klein kunnen overnemen. Na deze uitbreiding van mijn vloot, vroeg ik mij af hoe het met deze XL25 Modelzeilklasse is gegaan.

Op het internet vond ik al snel de website



Oude glorie kun je de XL25 noemen.

Na een aantal jaren waarin er actief met dit model werd gezeild. In september 2004 bestond de vloot uit +/- 39 zeilers.
Wie er nu nog actief met de XL25 zeilt? Ik zou het niet weten.
De website in eind 2004 stil komen te liggen heeft nog een aantal jaren online gestaand maar is inmiddels verwijderd (juni 2019)

XL25 klasse nieuws


Een verzameling van nieuwtjes en wedstrijdverslagen met en over de modelzeilboot XL25

Deze klasse, gestart in 1999 en tot 2004 is er actief gezeild op diverse locaties.Was het éérste model nog van “balsa-glas-balsa” gebouwd werd dit model later door ontwikkeld door “magic-Plastic “ toe te passen waardoor de bouwtijd aanzienlijk korter werd. Veel plezier bij het lezen van een verzameling van leuke verslagen en uitslagen van wedstrijden met de XL25. (Red: www.mm-zeilen.nl)


Lees verder


Er was zelfs draagtas voor de XL25

Mijn project: XL25 Ned 66

In mijn nogal natte vakantie van 2017 heb ik de regen dagen gebruikt om de XL25 Ned 66 een refit te geven. De boot is dus op de helling geweest. En enkele details heb ik veranderd en verbetert.
Op deze oude foto is te zien dat de Ned 66 van een rond deksel is voorzien. In 2011 was het vervangen door een plat luikje. Aan de sporen te zien is er aardig wat geklust aan deze boot en heeft men dit model alla Micro Magic willen optuigen.

Eerst maar op zoek naar een rond deksel met schroefdraad met een diameter van 10.5 cm. Bij de
"Action " vond ik een pot pferdebalsam-hot met een groot/rond deksel. En toen was het schuren tot de oude verflagen er af waren. Het deksel pas gemaakt en in de romp gelijmd. Door een collega modelzeiler is de boot van een nieuwe kleur voorzien inclusief waterlijn. De kliel en de besturing heb ik zelf aangepakt en een nieuw fok gemaakt van Icarex.

Zondag 17 september heeft deze
"OLD-TIMER" na de refit zijn maiden-trip gevaren.



Lekker aan de knutsel


In 1998 was de XL25 een modelzeilboot. Deze werd als bouwpakket verkocht. De XL25 van Joris raakte half afgebouwd op zolder. Via het contact formulier op deze website kreeg ik een berichtje of ik belangstelling had in de XL25 spullen. Alle onderdeeltjes zijn er nog bij, zelfs de opberg-map. Een bouwtekening en de bouwhandleiding had ik al. De XL25 die ik al heb is niet origineel meer. Maar de vorige eigenaar heeft de servo opstelling aangepast zoals in, de toen erg populaire Micro Magic. Dus heb ik nu weer een uitdaging om deze zo origineel mogelijk af te bouwen.
Na het inbouwen van de servo's en de standaard zeilarm heb ik deze opstelling er toch weer uitgehaald. Je kunt namelijk na het sluiten van het dek niet meer bij de zeilarm. Ook de schoot voering door het silicone slangetje ging erg stroef.




Dus werd het passen en meten hoe de servo's te plaatsen zodat ik toch overal nog bij kan als het dek er op zit.




Het dek sluiten met plakfolie zag ik niet zitten, dus op zoek naar een andere oplossing. Bij Huider modelbouw vond ik dun kunststofplaat Polystyrol ( 0,5x250x500mm ) na een mislukte poging om dit met
"Uhu hart " op de romp te plakken , lukte het met Bison Polymax wel.

Om de romp verder af te maken moet het even wat mooier weer worden.






© 2006- Ned 240

website : RocketCake 5.5
Hosting by Vimmex