Micromagic ** Zeilnummers ** Ready to Sail ** micromagic tuning

Op deze pagina info over:de micromagic van graupner **

NED zeilnummers ** My last Micro Magic project ** micromagic in 2016 ** micromagic tuning ** micromagic tuning ** micromagic met dubbelroer ** micromagic met dubbel grootzeil??Het prille begin van het micro magic zeilen.
Twee broers bouwden een micromagic en zeilden in het hoge noorden.
lees verder. .

image one

De boot


De Micro Magic van de Firma Graupner is al een tijdje op de Markt. In feite is het een 1-Meter wedstrijdboot op halve grootte. De kleine afmetingen maken er iets speciaals van. Volledig zeilklaar gaat het jacht zo achter in de auto en dat is bij andere boten wel eens anders.
Daarbij liggen de aanschafkosten uitgesproken laag (complete set 205 euro) en wordt er met standaardservo's gewerkt. Het bouwpakket is zeer compleet en kan eenvoudig in elkaar worden gezet.De firma graupner is niet stil blijven zitten en heeft een RMM (race-micromagic)versie uitgebracht (complete set 235 euro). Deze is op bepaalde details anders als de standaard micromagic. De RMM is zelfs tekoop in een zeil klare uitvoering (complete set 350 euro).Info:rczeilen.nl of de winkel in Joure

In het wedstrijd veld varen de mm en de rmm door elkaar deze moeten wel aan de klasseregels voldoen

Zeilnummer

Zeilnummers in Nederland worden uitgegeven door Micromagic.nl.
In 2005 is de landelijke vereniging begonnen met het organiseren van Wintercompetitie wedstrijden
en het uitgeven van zeilnummers gratis en zonder enige verplichting.
Tot eind 2011 zijn er +/- 2600 zeilnummers aangevraagd.Na de laatste leden vergadering van micromagic.nl in 2011 is er rond het aanvragen van de zeilnummers iets veranderd.
Micromagic zeilers van het eerste uur,
met een zeilnummer tussen de 2 en 999
en géén lid van micromagic.nl,
zijn het zeilnummer kwijt.De nummers tot 999 zijn beschikbaar gesteld voor micromagic zeilers die winter-competitie willen zeilen.
De spelregels voor het aanvragen van een zeilnummer vind U op de website van Micro Magic Nederland

De wintercompetitieIn de winterperiode (als de grote boten in de stalling staan) worden er op verschillende locaties wedstrijden gezeild voor de RC zeilen Micro Magic Wintercompetitie
meer info vind u op de website van Micro Magic Nederland
Om aan deze wintercompetite deel te nemen moet u lid zijn van micromagic.nl

De wedstrijden in Nieuwe-Niedorp en Uitgeest
tellen niet mee voor deze competitie. Hier treft men elkaar aan de waterkant om in groeps verband 8 wedstrijdjes van twee ronden te zeilen.
Er wordt gezeild van 10.30 - 13.00 uur naar ieders eigen wens afgesloten met koffie o.i.d. of naar huis.

We noemen dit " mm-zeilen "

Aanmelden, en zeilers die komen zeilen vind u op de Nieuwe-Niedorp pagina.

Vooral het aanmelden is voor de organisatie van belang. Om storing te voorkomen is het handig om te weten op welke frequentie/kristal er gevaren wordt . Bij het aanmelden altijd vermelden: Naam, NED-nummer, beschikbare frequenties.

All Ready To Sail micromagic

image oneNu in de winkel de All ready to sail micromagic

Hier de eerste indruk van test zeilers uit Ned en Ger

Afgelopen week kwam er een doos van Rudie binnen
van de RMM in de bijna klaar versie.
Dus de netjes verpakte onderdelen uit de doos en de boot opbouwen.
Na een half uur was de boot zeilklaar.
Het weer speelde niet mee om naar het
water te gaan voor een proef vaart.
image one

Verrast was ik, hoe de boot eruit zag en wel in positieve zin. Netjes gebouwd en gespoten,net als het roer en de kiel. Het houtwerk was niet behandeld, is wel een beetje anders dan die in de bouwdoos verpakt is. Het bokje is wel stabieler.Opvallend was dat de vulstukken voor de RMM kiel reeds vastgelijmd waren voor de middenpositie en de andere er niet bij zitten. Voor het monteren heb je 2 inbussleutels nodig, verder ging het zonder gereedschap.image one Na het monteren van roer en kiel begonnen met de tuigage. Deze is een kopie van de bouwdoos,dus met 5mm mast en wanten. Alle touwtjes zijn reeds aanwezig en grotendeels gemonteerd, sommige nog vast te knopen en op lengte te zetten.Het zeil is van een ander materiaal, stugger en de hoekversterking zijn er stijf.image one Voor gebruik zou het niet verkeerd zijn de gaten in de schoothoeken te vergroten, zodat het zeil enige bewegingsvrijheid heeft.

image one

Bij een blik in de boot zie je 3 servo´s, een ontvanger (onlogisch op de bodem, dus verplaatsen) en een batterijhouder. Een schakelaar ontbreekt helaas. In de handleiding staat dat de blokken voor de schoten op de servoarm meer naar binnen geplaats moeten worden. De instelling van de stuurservo, althans het vastknopen van de touwtjes,is niet korrekt gedaan dus ook dit moest worden aangepast. Tot zover is het geheel, zeker gelet op de prijs, een mooi begin van de hobby.


Of deze ARTS geschikt is om mee te doen aan de winter competitie?

Is de geleverde zender geschikt voor het zeilen van wedstrijden. Over de servo's is niet veel te zeggen. Vraag mij af of de zeilservo sterk genoeg is.

Zou er daarom in de handleiding staan dat het model alleen met zwakke wind gezeild mag worden?.

Micro Magic klasse in 2016

image one

Graupner heeft in 2012 faillissement aan moeten vragen. Daarna is een doorstart gemaakt onder leiding van een Koreaans bedrijf. MMI heeft haar best gedaan om de continuïteit van de MM te bepleiten. En dat is weliswaar gelukt, maar het vervolgtraject verdient geen schoonheidsprijs. Vertraging, productie mallen gezonken met een containerschip, slechte communicatie over de voortgang. Maar ik heb heel goede hoop dat het op redelijke termijn goed komt.

Hoe zit het met de Graupner Micro Magic

Tegen het einde van 2013 komt de informatie over de productie en levering van de Micro Magic uit Korea maar langzaam binnen. De informatie wordt op Micromagic.nl gepubliseerd
lees verder. (pdf)

Handreiking voor zelfbouwers van de "nieuwe" MicoMagic 2014.V2

Dirk-Jan Kann:
De komende tijd zullen, wellicht via diverse kanalen, hopelijk de eerste nieuwe bouwpakketten binnenkomen. Daarmee kan de klasse weer groeien. Afgaande op de eerste exemplaren, wellicht nog proto-types, valt meteen op dat er voor de plaats van het roer geen gaten of markeringen in de romp- en dekschalen zijn gemaakt. Graupner heeft het nieuwelingen/zelfbouwers vooralsnog niet gemakkelijk gemaakt. Ook de markering voor het aangrijpingspunt voor het fokke-oogje op dek is onduidelijk, waarbij tevens de vraag is of de plaats wel overeenkomt met de huidige plaats. Om de configuratie van het onderwaterschip en het zeilplan ongewijzigd te laten, is het handig om te weten waar een en ander moet komen.

Tot nu toe waren maatvoeringen voor de rompdelen niet nodig, omdat eenvoudigweg verwezen werd naar de door Graupner aangebrachte markeringen. Nu deze (vooralsnog) ontbreken of niet helemaal juist zijn, kan aan de hand van bijgaande foto's opgemaakt worden waar ze precies moeten komen. Geadviseerd wordt om aan de hand van de foto's eerst het gat in de rompschaal te boren, bestemd voor de hennegatskoker (dat is het messing buisje voor de roerkoning = as van het roer) en daarna pas het gat in de dekmal, een precies klusje! De hennegatskoker moet, van opzij bezien, loodrecht op de waterlijn komen. De bijgeleverde bouwtekening geeft hierbij uitkomst. Van achteren bezien moet de hennegatskoker precies in lijn liggen met de kielvin, maar dat spreekt voor zich. Voor het geval de maten op de foto's niet duidelijk zijn: 21 resp. 17,6 cm.

nieuwe micomagic- 2014-v2)


Is de nieuwe Micro Magic te duur geworden
en lastig te bouwen?
Om in wedstrijd verband mee te kunnen zeilen moet er een bouwpakket, een Classic roer en kielblad worden aangekocht.
Nieuwe pakketen en onderdelen zijn inmiddels weer leverbaar. De eerste bouw ervaring van de in Korea gemaakte Micro Magic is in in een bouwverslag (pdf) te lezen

October 2016

Op het forum van Micro Magic Nederland is een interessante discussie ontstaan. Een aantal zeilers suggereert over te stappen op een ander type boot welke eenvoudiger in elkaar te zetten is, meer een eenheidsklasse is en bovendien een stuk voordeliger is in aanschaf dan de micromagic. Ze verwachten dat deze eenvoud een veel grotere kans biedt op nieuwe zeilers aan de waterkant. Laat het merk Micromagic los adviseren ze het bestuur en maak er een modelzeilklasse van.

En het is toch een hele leuke hobby

.

Meer modelzeilers en veel plezier aan de waterkant met de Micro Magic, Laser, K-Klasse, IOM of met een van de nieuwe rc-modelboten op de markt zijn gekomen

Meer info: Affinity                 DragonForce65 v6

Voor de laatste keer een Micro Magic bouwen

Rudi had een rompsetje in de aanbieding dus begon het bouwen weer te kriebellen. Deze keer een RMM met een lange zeilarm en de stuurservo aan de achterkant. Alle houten onderdelen uit ABS plaat. Zeiltjes van de Dragon Force verkleint. Het eind product:
Lijkt op een Affinity met de zeiltjes van een Dragonforce en het gemak van een Micro Magic.


Micromagic tuning

Al ruim 5 jaar is het zeilen met de micromagic een leuke vrijetijds besteding. Een hobby waar aan inmiddels ruim 2500 mensen veel plezier aan beleven. Aan de waterkant bij het wedstrijd zeilen maar ook in de regio. Naast het zeilen is er ook het bouwen, zoeken naar verbeteringen.Door enkele micromagic zeilers wordt er flink geexpirimenteerd. image one

De mogelijkheden met zeiltjes en tuigage wordt onderzocht. Zeiltjes uit een stuk. Wel of geen bolling. Samengesteld uit stroken.(wat wel een mooi en herkenbaar effect heeft op het water). Lummelbeslag: standaard, of met lagertjes, voor of juist om de mast draaiend.

Beslag van John Tushingham

John Tushingham heeft veel tuigage ontwikkeld. A - B - C zeiltjes, Flathead zeiltjes en lummelbeslag om de mast met lagertjes gemaakt van carbon.

lees verder. (pdf)

Huisvlijt uit Frieslandimage oneAH 67 zeilt met verschillende modelschepen, heeft inmiddels diverse micromagic's gebouwd en is een micromagic zeiler van het eerste uur. In de mailbox vond ik vorige week een aantal foto,s van zijn laatste expiriment. Een heuse Genaker/genua

Micromagic met dubbele roer

Bas

uit Groningen bouwde deze variant op de micromagic.Micromagic met dubbele grootzeil en met een spie door : Arjan Ned 67

image one

Arjan Ned67

Tijdens de Olieflappenrace in Lemmer kwam er een opmerking van een zeiler over dubbel grootzeil. Mij schoot toen een scheepje van Robbe in herinnering, die een paar jaar geleden op de markt is geweest. Dus dit idee moest ik omzetten in een MM-versie. Dus een setje zeilen snijden en van het grootzeil meteen twee. Vervolgens wat onderdeeltjes bijelkaar zoeken en zonodig maken. Met name het giekbeslag met neerhouder constructie, daar moest even over nagedacht worden en aan aangeknutseld worden. Uiteindelijk is het gelukt en dit het resultaat. Aan de wind met fok en grootzeil, voor de wind met dubbel grootzeil.Dan nog een blik op de techniek:
Natuurlijk moest dit ook in de praktijk getest worden, dus op een mooie, maar niet al te warme dag naar het water en bootje te water en zie daar Het werkt... (totdat het ging regenen en de beide grootzeilen aan elkaar gingen plakken).

Een plaatje van een micromagic met spie

inc_menu